Lainat ja niiden historia juontaa juurensa jo niiltä ajoilta, kun raha keksittiin. Muinaisista päivistä lähtien ihmiset  kävivät kauppaa ja lainasivat valuuttoja ja tavaroita. Vaikka lainaamisen sääntöjä on muotoiltu ja hiottu, on lainaamisen ajatus pysynyt samana näihin päiviin saakka. 

Arkeologisen tutkimuksen mukaan lainaaminen sai alkunsa muinaisessa Mesopotamiassa jo yli 4 000 vuotta sitten. Vaikka heidän lainajärjestelmä oli kovin erilainen kuin nopeat lainapalvelut nykyään, ajatus oli sama.

Aloitetaan perusteista, mikä on laina ja mitä lainaaminen tarkoittaa. Lyhyesti sanottuna, lainat ovat rahaa, jota lainataan korkoa vastaan. Tyypillisesti lainanantaja antaa tietyn määrän rahaa tarvitsevalle henkilölle ja vastineeksi lainanottaja maksaa lainan takaisin lisäkorkoineen. Yleensä laina maksetaan takaisin erissä.

Lainojen historian juuret ylettyvät pitkälle

Mutta miten ensimmäiset lainat toimivat? Tietojen mukaan alussa maanviljelijät vaihtoivat ja lainasivat siemeniä ja karjaa. Yleensä tämä tarkoitti, että yksi maanviljelijä antoi esimerkiksi karjaa, jonka poikasista velka sitten maksettiin takaisin. Näin joku, joka tarvitsi karjaa heti, pystyi saamaan sellaisen ja maksamaan velkansa seuraavan kevään poikueesta takaisin korkoineen. Ja sama systeemi päti myös siemeniin, niitä ensin lainattiin ja lainanottaja saattoi maksaa takaisin velkansa esimerkiksi seuraavan kauden sadosta.

Siinä missä siemenet ja karja luonnollisesti herättivät kiinnostusta, hopea ja kulta tulivat näyttämölle myöhemmin kun sivilisaatiot kehittyivät. Kuudennen Babylonian kuninkaan Hammurabin koodin ansiosta vuonna 1754 eaa. Mesopotamiassa säädettiin hinnat hopealle ja koroille. Tämä mahdollisti systemaattisemman lainaamisen ja lainasysteemit alkoivat kehittymään.  

Toinen varhainen esimerkki löytyy Intiasta, vuodelta 321 eaa. Arkeologinen kirjoitettu löytö ilmoitti varallisuuden vaihdosta pelkällä sopimuksella, joka periaatteiltaan muistuttaa nykyistä pankkitoimintaa.

Teollisuuden vallankumouksen jälkeen 1800-luvulla lainanantajat keksivät käyttää vakuuksia turvaamaan lainojaan ja näin mahdollistaen lainan myöntämisen myös täysin tuntemattomille henkilöille.  Työntekijät saivat rahaa, kun sitä tarvitsivat ja laina maksettiin takaisin tekemällä töitä. Tämä olikin luottosysteemin alku, sillä ihmiset pystyivät käyttämään rahaa mitä he eivät vielä olleet ehtineet tienata.

Ja tästä tulikin erittäin tärkeä osa meidän talouttamme, kun ihmiset kykenivät tekemään tärkeitä ostoksia ja sijoituksia silloin kun aika oli oikea. Ei vasta sitten kun säästöt olivat kasassa.

1900-luvulla pankit keksivät nykyajan tyyliset pankkikortit. Se oli todellakin vallankumouksellinen tuolloin. Ja näin rahaa pääsi käyttämään kuka tahansa ilman, että fyysistä vaihdon välinettä enää tarvittiin.

Lainatekonologia kehittyi nopeasti

Kun väestö kasvoi ympäri maailmaa, myös lainojen tarve kasvoi suunnattomasti. Loputtomat paperityöt ja odotuslistat eivät olleet enää kestävää tapaa antaa lainoja. Tietokoneet tulivat hätiin 1980-luvun lopulla.

2000-luvun alussa verkkopankkit ja pika-lainat alkoivat yleistymään ja asteittain tuli selkeäksi, ettei ihmisten enää täytyisi lähteä kotoaan hakemaan lainaa. Sen sijaan rahaa pystyi helposti lainaamaan kotisohvalta käsin joko puhelimitse tai internetin välityksellä.

Ja koska pankit olivat luopuneet pienlainojen myöntämisestä, 1990-luvulla syntyi markkinoille tyhjiö pienlainoista. Tätä pankkien jättämää tyhjiötä tulivat täyttämään monet yksityiset luotonantajat, ja uusia tekijöitä ilmestyikin roimasti uusille markkinoille.

Alussa kesti tovi ennen kuin uudet luotontarjoajat, lainanottajat ja valtiot löysivät yhteiset pelisäännöt, mutta kuitenkin nopeasti toiminnalle alkoi löytyä raamit. Nykyään pienlainojen myöntäminen onkin tiukasti säädettyä toimintaa.

Tämän lisäksi lainojen korot ovat vuosi toisensa jälkeen tulleet alas. Se onkin tehnyt lainanottamisesta helpompaa ja järkevämpää kuluttajille kuin koskaan ennen. Nykyään pienlainan vuosittainen maksimikorko on 30%, mutta kuluttajan on helppo löytää nykymarkkinoilta huomattavasti halvempaakin lainaa. Ja siihen auttaa ennen kaikkea lainojen vertailu, sillä näin internetin ja Fingurun avustuksella kuluttaja löytää nopeasti alhaisimmat korot.

Lainat saa nykyään haettua helposti ja halvalla

Nykyään rahan lainaaminen onkin helpompaa kuin koskaan ennen. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa hakevat pikalainoja päivittäin. Jopa 50 000 euron suuruisia lainoja on mahdollista saada vain muutamassa minuutissa. Ja yleensä mitä isompi laina on kyseessä, sitä alhaisempia korkoja on tarjolla.

Pikalainojen kysynnän kasvaessa myös lainamarkkinat ovat kasvaneet. Se on tarkoittanut myös sitä, että korkotasot ovat entisestään alentuneet markkinoiden korkean kilpailun vuoksi. Kun naapurista saa lainaa halvemmalla, on kysynnän ja tarjonnan löydettävä tasapaino.

Finguru auttaa sinua vertaamaan erilaisten lainojen korkoja Suomessa, jotta saat varmasti lainaa markkinoiden parhaaseen hintaan.

Suomessa on kymmeniä pikalainayhtiöitä, jotka tarjoavat nopeita ja turvallisia lainavaihtoehtoja asiakkailleen. Lähes jokainen, joka on yli 18-vuotias, voi hakea pikalainoja silloin kun tarve tulee vastaan. Tärkeintä hakuprosessissa on nykyään, että lainanottajalla on vakaita tuloja, olivatpa ne suuria tai pieniä.

Nykyään lainantarjoajat myös antavat lainanottajien itse suunnitella takaisinmaksun aikataulut. Tämä onkin eduksi molemmille osapuolille, sillä näin lainojen maksu onnistuu parhaiten. 

Millaisia pikalainoja voi hakea nykyään?

Nykypäivänä et tarvitse enää lehmää tai siemenpussia lainojen hakemiseen. Tarvitset vain laitteen jossa on nettiyhteys, ja voit vaivatta hakea lainaa netistä välittömästi. Olipa tarpeesi satoja tai tuhansia euroja, löydät Fingurun avulla helposti itsellesi sopivan lainanantajan.

Pikalainat, kulutusluotot ja vakuudettomat lainat ovatkin erinomaisia lainoja kun rahaa tarvitaan nopeasti ilman suurempia paperitöitä. Saat ne tilillesi perinteistä lainoja nopeammin ja ilman rajoituksia niiden sijoituskohteista.

Ja vaikka lainamarkkinat ovat yhtä vanhat kuin sivilisaatio itse, on se kulkenut pitkän matkan Mesopotamiasta.