Mitä muistaa, ennen kuin haet lainaa? – 3 hyvää vinkkiä

Mitä muistaa, ennen kuin haet lainaa? – 3 hyvää vinkkiä

Blogi

Lainojen korot ovat tulleet alas viimevuosina ja nykyään halvalla lainarahalla onkin helppo rahoittaa ostoksia tai menoja.

Lainojen korot ovat tulleet alas monesta syystä. Mutta ennen kaikkea siihen on vaikuttanut keskuspankkipolitiikka. Kun talous on mennyt alamäkeen, keskuspankit ovat yrittäneet elvyttää taloutta myöntämällä halvempaa rahaa markkinoille.

Keskuspankkipolitiikka muuttuu ajan mittaan ja talouden kääntyessä korotkin saattavat nousta.

Kuitenkin myös lainsäädäntö on vaikuttanut korkojen hintoihin. Erityisesti netistä otettavien lainojen korkoja on säädetty useaan otteeseen viime vuosina.

Tämän johdosta lainanottajat saavatkin varmasti tulevaisuudessakin lainaa hyvillä ehdoilla.

Ensin korkokatto laitettiin 30%, mutta koronan ylimenokaudeksi korkokatto laskettiin 10%. Pienlainoille 10% korkotaso onkin jo erittäin hyvä. Jääkin nähtäväksi mihin korkotaso tulee jäämään tulevaisuudessa. Mutta moni yritys on onnistunut pyörittämään yritystään myös alhaisemmilla koroilla, joten voi olla, että 10% vuosikorot ovat tulleet jäädäkseen myös pienlainamarkkinoille.

Vaikka korot ovat tulleetkin alas kannattaa lainanhakijan ottaa muutamia asioita huomioon. Lainan hakemiseen netistä on nimittäin muutamia hyviä vinkkejä, joilla voit säästää suuriakin summia rahaa.

 

Aloittakaamme siis helpoimmista neuvoista ja suurimmista säästöistä.

Lainojen vertailu on aina ensimmäinen askel

Sanonta kuuluu, että ei olemassa oikotietä onneen. Eikä paras lainakaan yleensä ole ensimmäisen vastaan tulevan mainoksen takana.

Sen takia ehdottomasti paras tapa löytää halvin laina on, vertailemalla lainanantajia.

Nyt se on myös helppoa sillä Finguru on koonnut eri lainanantajat yhdelle sivustolle. Tämä tekeekin tästä askeleesta entistä helpompaa. Tämä siis onkin eräänlainen oikotie onneen, sillä ainakin vertailusta syntyvästä työmäärästä on leikattu suurin osa pois.

Mutta miksi lainojen vertailu sitten on niin tärkeää?

Ennen kaikkea tämä johtuu siitä, että netistä löytyy useita lainantarjoajia. Ja vaikka korot ovat yleisesti laskussa, ei se tarkoita, että jokaiselta sivustolta löytyisi optimaalinen laina.

Sen sijaan lainantarjoajien korot voivat vaihdella kahden muuten identtisen lainan välillä paljonkin.

Ja sitäkin suurempia eroja voi löytyä joustavuuden, tarjottavien lainasummien ja asiakaspalvelun puolelta.

Eivätkä nämä ole ihan puhtaasti sivuseikkoja. Joustavuus voi olla todella tärkeää, jos lainan takaisinmaksun kanssa vastaan tulee yllätyksiä. Lainasumman olisi hyvä vastata juuri sinun tarpeitasi, eikä olla vain vähän siihen suuntaan. Ja hyvä asiakaspalvelu voi korjata monta ongelmaa.

Ensimmäinen ja helpoin tapa parantaa lainakokemusta onkin vertailuttaa lainantarjoajat.

Tarkastele mikä lainatyyppi sopii parhaiten sinulle

Netin lainojen joukossa on myös monia hieman toisistaan poikkeavia lainoja. Jos nämä eivät ole vielä sinulle tuttuja kannattaa tutustua laajemmin, Fingurun sivustoon. Täältä voit löytää helposti lisätietoa kaikista eri lainatyypeistä.

Lainatyyppien suurimpia eroja ovat niiden summissa ja takaisinmaksuajoissa. Kuitenkin on hyvä myös huomioida, että osa lainoista on kertaluontoisia, kun taas osa on luottoja.

Kertaluontoisen lainan nostat kerralla ja kun se on maksettu takaisin, asiakassuhde on ohi. Jos haluat samalta tarjoajalta uuden lainan, pitää sinun hakea sitä uudestaan.

Lainainstrumentit kuten kulutusluotot taas tarjoavat mahdollisuuden nostaa lainaa samoilla ehdoilla tiettyyn rajaan saakka.

 

Riippuukin sinun tarpeistasi minkälaista lainaa tarvitset. 

Isompiin ostoksiin yleensä kertaluontoinen laina on oikea vaihtoehto, ja jos taas huomaat usein tarvitsevasi pientä lainaa, voi erissä nostettava kulutusluotto olla sinulle sopivampi.

Käytä aikaa takaisinmaksusuunnitelman tekoon

Monesti lainaa ottaessa tulee yliarvioiduksi oma taloudellinen tilanne. Lainan takaisinmaksusuunnitelmaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vähennyksen voi maksaa, vaikka ensi kuussa vastassa olisi yllätyksiä.

Lainamaksujen myöhästyminen on nimittäin yleisin tapa lisätä lainan kokonaissummaa huomattavasti. Erityisesti jos lainanantaja vaatii myöhästymismaksuja.

 

Myöhästymismaksut voivatkin erityisesti pienen lainan kohdalla muuttua merkittäväksi menoeräksi. Tämän takia takaisinmaksusuunnitelma kannattaakin tehdä huolellisesti jo ennen lainan hakua.

Leave a Comment