Vinkkejä lainan hoitamiseen – hyvin suunniteltu on puoliksi maksettu

Vinkkejä lainan hoitamiseen – hyvin suunniteltu on puoliksi maksettu

Blogi

Yksi tärkeimmistä asioista pikalainojen ja muidenkin lainojen kanssa on niiden takaisinmaksun suunnittelu.

Kun lainanmaksaminen tapahtuu ajallaan ei se aiheuta turhaa stressiä tai luo lainan uudelleen järjestelyyn liittyviä kuluja.

Lainan takaisinmaksun pystyy yleensä suunnittelemaan itse. Tästä mahdollisuudesta kannattaakin ottaa kaikki hyöty irti. Hyvän suunnitelman teko on huomattavasti helpompaa, kuin hätäisesti tehdyn maksusuunnitelman muuttaminen jälkikäteen.

Kun mietit lainanottoa kannattaakin kiinnittää huomiota muutamiin asioihin, niin lainan hoitaminen menee mallikkaasti ja stressittä.

Lainasopimuksien ehdot kannattaa ymmärtää etukäteen ja viivästysmaksut tuntea, vaikka niitä ei uskoisi syntyvänkään. Mitä paremmin tunnet lainasi, sitä paremmin olet varautunut yllätyksiinkin, eikä ne pääse pilaamaan viikkoasi.

Kuitenkin paras tapa hoitaa laina on maksaa se aina ajallaan. Olemmekin keränneet muutamia vinkkejä lainan hoitamiseen, jotta ongelmia ei pääse syntymään!

1. Tee realistinen takaisinmaksusuunnitelma

Hyvä uutinen on se, että useimmat lainan antajat sallivat sinun tehdä itse oman takaisinmaksusuunnitelmasi.

Tämä tarkoittaa sitä, että voit laskea tulosi ja menosi ja tehdä takaisinmaksusuunnitelman jo ennen kuin otat lainaa. Kun sinulla on selvä ja realistinen käsitys siitä, kuinka paljon lainaa voit maksaa kuukausittain, voit sopia realistisen kuukausierän.

Tässä vaiheessa kannattaakin olla erityisen tarkkana. Monesti haluamme maksaa lainan nopeasti pois, jolloin sen kokonaishinta pysyy alhaisempana. Kuitenkin jos laadit liian tiukan suunnitelman, on riski suurempi, että joku yllätys pilaa sen.

Hyvä takaisinmaksusuunnitelma tarkoittaa sitä, että maksat kuukausittain sellaisen erän, joka hoituu vaivatta pakollisten kulujen jälkeen.

 

Vaikka lainan hakeminen netistä on helppoa ja nopeaa, kannattaa takaisinmaksusuunnitelman laatimiseen käyttää jonkin verran aikaa.

2. Pyydä apua ja toista mielipidettä

Jos tuntuu siltä, että oma matikkapää ei riitä suunnitelman tekoon kannattaa mielummin pyytää apua kuin ryhtyä arvailemaan.

Ja vaikka tuntuisikin siltä, että takaisinmaksu suunnitelmasi olisikin jo täydellinen on toinen silmäpari usein hyödyksi. Kun olet tehnyt suunnitelman kannattaakin vielä käydä se läpi kaverin tai perheenjäsenen kanssa. Ehkä toinen henkilö huomaa jonkun kulun, joka sinulta saattoi unohtua.

3. Ymmärrä lainasopimus

Yksi realistisen takaisinmaksusuunnitelman tekemisen tärkeimmistä osista on se, että ymmärtää, mitä lainasopimukseen on kirjoitettu.

Lainasopimus sisältää joitakin kriittisiä kohtia, liittyen esimerkiksi palvelumaksuihin tai viivästysmaksuihin.

Jos sinusta tuntuu, että et ymmärrä jotain kohtaa, voit esimerkiksi hakea apua meidän lainasanasto osiosta tai kokeilla internetin hakukoneita.

Realistista suunnitelmaa on vaikea tehdä jos, et ymmärrä lainan kaikkia kuluja.

4. Maksu jo myöhässä, mitä seuraavaksi?

Maksujen myöhästyminen saattaa kuitenkin joskus tapahtua kaikille. Ja jos näin pääsee käymään kannattaa asiaan reagoida nopeasti eikä piilotella ikäviä asioita maton alle.

Riippuen siitä, kuinka paljon olet myöhästynyt, lainanantaja voi pyytää erilaisia perimismaksuja. Tämä määrä vaihtelee lainanantajasta lainanantajaan. Toiset lainanantajat antavat anteeksi pienet myöhästymiset, kun taas toiset saattavat periä myöhästymismaksuja jokaiselta myöhästyneeltä päivältä, kuten kirjastot.

Jos erä on myöhästynyt eikä sitä pysty maksamaan heti kun olet huomannut virheen kannattaa lainantarjoajaan olla välittömästi yhteydessä.

Moni lainantarjoaja nimittäin tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia asiakkailleen. Jotkin lainantarjoajat myöntävät lyhennysvapaita kuukausia, jolloin yhden kuukausimaksun voi jättää välistä.

Lyhennysvapaa kuukausi kuuluisi aktivoida ennen eräpäivää, mutta lainantarjoajien kanssa näistä voi neuvotella jälkikäteenkin.

Toinen vaihtoehto on uudelleen järjestellä lainan takaisinmaksuaikataulua, niin, että lainanmaksu onnistuu seuraavina kuukausina mallikkaammin.

Missään nimessä myöhästynyttä maksua ei kannata sivuuttaa. Nimittäin näin herää helposti epäluottamusta, joka voi vaikeuttaa asioiden järjestelyä. Toisaalta myös myöhästynyt maksu lähetetään lopulta perintään, joka tulee aina kalliimmaksi kuin esimerkiksi lainan uudelleen järjestely.

Leave a Comment