Finanssi-alaa voi olla vaikea ymmärtää, jos sanasto ei ole tuttua. Ja sama sääntö pätee lainan ottamiseen. Me haluammekin auttaa sinua lainasanaston kanssa, joten keräsimme kaikki oleellisimmat termit tälle sivustolle.

Kun otat lainaa, sitoudut sen sanelemiin ehtoihin ja maksuihin. Sen takia onkin tärkeää, että ymmärrät ehdot ja termit etukäteen.

Tähän olemmekin keränneet lainasanastoa, joka toivottavasti helpottaa sinua ymmärtämään niin tämän sivuston kuin lainasopimuksesi sisältö.

Kun ymmärrät perussanaston, on lainan vertailu helpompaa ja löydät todennäköisemmin lainan, joka sopii sinun tarpeisiisi. 

Lainasanaston ABC

Eräpäivä tarkoittaa sitä päivää kun lasku täytyy maksaa takaisin. Lainan tapauksessa tätä kutsutaan lyhennykseksi, koska lainaa lyhennetään tiettynä päivänä, yleensä kuukausittain. Eräpäivänä lainanottajan täytyy maksaa ennalta sovittu erä lainaa takaisin lainantarjoajalle.

Maksuja voi tehdä myös ennen sopimuksessa kirjattua eräpäivää. Kuitenkin jos maksu myöhästyy eräpäivästä, tulee lainanottajan, eli sinun, taakaksi yleensä myöhästymismaksu. Jos lainanmaksu myöhästyy usein, voi lainan kokonaishinta kasvaa nopeasti, joten sinun kannattaakin tehdä hyvä takaisinmaksusuunnitelma, ettei myöhästymisiä synny.

Korko on summa, jonka luotonantaja veloittaa varojen käytöstä. Käytännössä tämä siis tarkoittaa lainan hintaa, ja se ilmaistaan yleensä korko prosenttina. Tämä on usein tärkein asia lainanotossa, sillä alhaisempi korko tarkoittaa halvempaa lainaa.

Nykyään pikalainojen korot ovat aina alle 30 prosenttia.

Kulutusluotto on lyhytaikainen luotto, jonka rahoituslaitos myöntää lainanottajalle. Kulutusluottojen hakemusprosessi on perinteistä lainanottoa helpompaa, koska hakemuksen voi tehdä verkossa.

Kulutusluotto on tarkoitettu kuluttamiseen ja sen saa käyttää ihan miten haluat. Kulutusluoton suurus vaihtelee yleensä 1 000 ja 10 000 euron välillä. Kulutusluottoja voit vertailla näppärästi sivustollamme.

Pikavippi on toinen nopea lainatyppi, jota voit hakea netistä. Tyypillisesti pikavippien määrä vaihtelee 50 ja 1000 euron välillä. Yleisesti pikavipeille on, että ne saadaan haettua yksinkertaisesti ja ne siirtyvät heti tilille. Pikavipit kuten kulutusluototkin ovat tyypillisesti vakuudettomia.

Laina vertailulla tarkoitetaan erilaisen lainojen vertailuja. Esimerkiksi voit vertailla lainojen nimellis tai reaalikorkoja. Voit myös vertailla asiakastyytyväisyyttä, palvelumaksuja tai muita indikaattoreita. Kuitenkin yleensä alhainen korko on helpoin tapa löytää paras laina.

Finguru erikoistuu lainojen vertailun helpottamiseen, jotta sinä löytäisit halvimman lainan.

Laina-aika tarkoittaa lainan takaisinmaksun aikataulua, siitä käytetään myös termiä maksuaika. Tämä aika rippuu sinusta ja lainanantajasta. Pienillä netistä haettavilla lainoilla laina-aika usein on lyhyt, muutama kuukautta. Kuitenkin nykyään netistä saa haettua isompiakin lainoja, joiden laina-aika voi olla jopa 10 vuotta.

Lainanantaja on rahoituslaitos joka tarjoaa lainoja.  Lainanantajia voidaan kutsua myös lainantarjoajiksi.

Lainanottaja on kuluttaja, joka ottaa lainaa lainanantajalta. 

Lainasopimus on luotonantajan ja lainanottajan välinen sopimus. Siinä esitelään lainan yksityiskohdat ja ehdot, mukaan lukien korko, laina-aika, takaisinmaksuerät ja mahdolliset lainaan liittyvät lisä maksut, kuten palvelumaksut tai myöhästymismaksut.

Luottokortti eroaa debit kortista siinä, että sillä voi tehdä ostoksia vaikka tililläsi ei olisi rahaa. Luottokortilla voit tehdä ostoksia lainarahalla, ja tätä lainaa maksetaan tietyin aiemmin sovituin säännöin, tietyllä korolla, tiettyyn ennalta sovittuun summaan saakka.

Monet pikalainat ovat kertaluonteisia, mutta nykyään voit myös hakea kulutusluottoa, joka toimii samalla logiikalla kuin luottokortti. Teet sopimuksen, joka mahdollistaa lainan nostamisen tilillesi aina kun tarvitset, tiettyjen raamien sisällä.

Luottopäätös on päätös jonka lainanhakija saa lainanantajalta lainahakemukseensa. Päätös voi olla myönteinen tai kielteinen.

Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa merkintöjä siitä, että joku aikaisempi velkasi on ollut maksamatta ja mennyt perinnän kautta oikeuskäsittelyyn. Maksuhäiriömerkintä kirjataan käräjäoikeuden ilmoituksesta ja siitä eroon pääsemiseen kestää vuosia. Maksuhäiriömerkinnän saaneen voi olla vaikea saada lainaa ja on yleinen syy kielteiseen lainapäätökseen.

Nimelliskorko tarkoittaa korkoa, joka on merkattu lainasopimukseen. Tämä on tyypillisesti se luku, joka kiinnostaa lainanottajaa. Kuitenkin erityisesti lainanantajia voi kiinnostaa reaalikorko nimelliskoron sijaan. Sillä nimelliskorko ei ota markkinoiden muuta kehitystä kuten inflaation tai deflaation vaikutusta lainan summaan.

Pankkitili on pankissa oleva tili, mille voi tallettaa rahaa ja jolla voi tehdä maksuja. Pikalainan ottamiseen tarvitset suomalaisen pankkitilin, mille rahat voidaan siirtää. Muiden maiden tileille lainoja ei yleensä siirretä turvallisuussyistä.

Pikalaina on perinteistä lainaa nopeammin haettavaa yleensä suhteellisen pientä lainaa. Pikalainalla usein viitataan kaikkiin pienlainoihin.

Pikalainojen käytön suhteen ei ole rajoituksia. Niitä voi käyttää esimerkiksi lomailuun tai mökin ostamiseen. Pikalainat ovat usein tavallisia lainoja pienempiä ja niitä voi hakea nopeasti netistä. Pikalainojen suuruudet ovat yleensä noin 100 ja 2000 euron välillä, mutta pikalainoja voi nykyään hakea aina 50 000 euroon saakka.

Pikaluotto on pienlaina jotka voi hakea netistä. Ne ovat tyypillisesti vakuudettomia. Pikaluotolla voidaan viitata nopeaan kertaluontoiseen lainaan tai pidempään lainasopimukseen, jonka ehdoilla lainaa voi hakea lisää nopeasti. Lainasopimusta tehdessä tähän kannattaa kiinnittää huomiota.

Reaalikorko tarkoittaa nimelliskorkoa, josta on korjattu inflaation tai deflaation vaikutusta. Kun inflaatio on korkeaa moni lainanantaja voi olla halukas lainaamaan rahaa, sillä istumalla rahojensa päällä se menettää jatkuvasti arvoaan.

Takaisinmaksu on yleensä kuukausimaksu, jota lainanottaja maksaa lainanantajalle. Se sisältää osan lainasta ja johon on lisätty lainan korko ja mahdolliset muut maksut ja kulut. Lainanantajat antavat lainanottajalle yleensä mahdollisuuden suunnitella oman palautusmaksuaikataulunsa. Näin lainanottaja voi hyvällä suunnitelmalla vähentää maksujen myöhästymisen riskejä.

Todellinen vuosikorko tarkoittaa lainan korkoa ja mitä tahansa mahdollisia kuluja, joita lainanottaja ei voi välttää.

Vakuudeton laina nimensä mukaisesti on laina joka ei vaadi vakuuksia. Sen sijaan, että lainanantajat vaatisivat lainanottajan omaisuutta vakuudeksi, ne myöntävät lainan lainanottajan luottokelpoisuuden ja tulojen perusteella.

Vakuus on omaisuutta, jota käytetään lainan takaamiseen. Vakuuksien on tarkoitus minimoida lainanantajien riski. Vakuudet ovat tyypillisesti taloja, autoja tai muita arvokkaita tavaroita. Tyypillisesti lainat joita haet netistä ei vaadi vakuuksia.

Viivästyssakko tai viivästysmaksu voi tulla tilanteessa, missä lainanottaja myöstää lainansa eräpäivästä.